De norske skattelistene

Hvert år så kommer de samme spørsmålene omkring skattelistene. Hva betyr egentlig listene? Hva finner man på listene? Grunnen til at folk lurer, er at det verserer ulike rykter og sannheter omkring det hele. Men egentlig er svaret ganske så enkelt.

Kort sagt, så viser skattelistene en hel del av nordmenns økonomi. Men, de viser ikke absolutt alt. Du får altså ikke et totalt bilde av det hele. På listene finner du nemlig nettotall for inntekt og formue, etter at alle fradrag som folk har krav på er trukket fra. Du finner også ut hva folk har betalt i skatt. Listene i Norge er et registersystem som gir det en oversikt på inntekt, formue og skatt, men altså ikke et totalt bilde av det hele.

Derfor er det viktig å huske det når du ser i listene, at dette ikke er den reelle inntekten. Lønnen til nordmenn kan være betraktelig høyere enn hva man finner i listene, men man finner likevel en hel masse her.

Man er ikke anonym!

I Norge er disse listene offentliggjort. Vi har lange tradisjoner på dette. Faktisk stammer det helt fra midten av 1800-tallet. Det har vært mange runder på dette i Stortinget, og noen endringer har det blitt. Blant annet er det ikke mulig å søke anonymt på skatteetatens egne hjemmesider lengre. Dette skjedde fra og med 2014. Nå vil navn, fødselsår, bosted og tidspunkt man søker på være synlig. Det er også et par andre restriksjoner. Disse er at man må ha fylt 16 år for å kunne søke, i tillegg er det kun mulig å søke opp mot 500 ganger i måneden.

Man kan søke anonymt i skattelistene

For alle som fortsatt vil søke anonymt i skattelistene, så fins det løsninger for dette. Flere nettsider tilbyr å søke anonymt i listene. Dette gjør at privatpersoner kan ta en titt i skattelistene, uten at man legger igjen informasjon.

Ellers så brukes listene til ulik statistikk og annen informasjon i samfunnet. Selv om det har blitt noen endringer i regelverket, så kan man altså fortsatt ta en titt i listene anonymt via nettsider som tilbyr dette. Men, man må ikke glemme hva man egentlig finner i listene. Det er altså ikke et totalt bilde, men en god del av helheten.